Mitä koodaus on ?

Mitä koodaus tarkoittaa ?
Ihmiset ymmärtävät puhetta ja kertovat asioita toisilleen puhumalla. Koodaus on puhetta tietokoneille.  Tiedätkö missä kaikkialle on tietokoneita? No esimerkiksi puhelimissa, televisioissa, pesukoneissa, autoissa… aika monissa laitteissa nykyään on järkeä (=koodia).

Tietokone on tyhmä ilman koodia. Koodin avulla käskemme sen tekemään haluamiamme asioita. Eli koodaus on käskyjen antamista tietokoneelle.

Kaikki ihmiset eivät puhu samaa kieltä, vaan meillä on useita eri kieliä. Myöskään kaikki tietokoneetkaan  eivät ymmärrä samaa kieltä. Siksi koodauksessakin on useita eri (ohjelmointi)kieliä. Koodauksen kieliä on esim. HTML, Python, ASP.NET ja monia muita.

Miten koodataan ?
Koodaus on helppoa, se on kuin legoilla rakentamista. Legoillahan rakennetaan siten, että yhdistetään palikoita toisiinsa. Palikoista muodostuu joku lego rakennelma. Oletko muuten joskus rakentanut legoilla ?

Koodauksessa puolestaan rakennetaan käskyillä. Yksi käsky on kuin yksi lego palikka. Kun käskyjä kirjoitetaan monta alekkain, niistä muodostuu ohjelma.  Tietokoneen ohjelmia voi olla vaikka sellainen, että näytölle piirretään neliö. Myös pelit on tietokoneohjelmia. Ehkä olet pelannut jotain tietokonepeliä?

Koulussa opetellaan äidinkielen kielioppia, jotta opitaan kirjoittamaan ilman kirjoitusvirheitä. Myös koodaus on kirjoittamista, ja silläkin on omat kielioppisäännöt. Koodauksen kielioppi on syntaksi. Ja syntaksivirhe tarkoittaa kirjoitusvirhettä.

Millä koodataan ?
Koodin tekemiseen tarvitaan tietokone, näppäimistö ja alusta, johon kirjoitetaan.  Alusta voi olla tekstinkirjoitusohjelma (=WordPad, Word, NotePad), mutta on helpompi tehdä koodaus työkaluilla, jotka tarkoitettu tietyn koodaamiseen eli koodin kirjoittamiseen.

Koodaustyökaluja on paljon erilaisia. Niillä yritetään helpottaa ohjelman kirjoittamista tietokoneelle, ja ne huomaavat kirjoitus- eli syntaksivirheet.

Esimerkki 1: Turtle-roy (=löytyy valikosta)

Sen lisäksi, että useissa laitteissa on koodia, niin myös esim. nettisivut on koodattu. Kuitenkin nettisivuja voi tehdä myös osaamatta koodata, tässä yksi esimerkki ohjelmasta, jolla saat koodaamatta luotua nettisivut:
SimpleSite on helppo, nopea ja edullinen!

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä koodaus on ?

  1. Olipa yksinkertinen ja selventvä vastaus kysymykseeni: Mitä koodaus ?. Mutta nyt kun se on selvinnyt niin huomasin,että tähänhän olen jo törmännyt hamassa nuoruudessani 1960-luvulle. Mutta sillon puhuttiin ohjelmoinnista ja eri ohjelmointikielistä. Ja tulihan niitä ohjelmia tehtyä hieman alkeellisin menetelmin.
    Kiitoksia vain tästä selvennytksestä. Enää ei tarvitse tuntea itseään täysin ikälopuksi mummoksi joka on jo kaiken tietotekniikan ulkopuolella.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s